Word Zone

0
55

Jazz up your vocabulary with new words that you can use in your day-to-day conversation.

Diwali, the festival of lights, is celebrated by Indians all overthe world with great enthusiasm. People decorate their houses with flowers, colourful patterns (rangoli) and lit lamps that symbolise goodness that wards off the darkness of the evil, and knowledge that dispels ignorance.

Choose the option that is closest in meaning to the highlighted word and complete the sentence.

1. sagacious (suh-gey-shuhs)
People often sought the advice of the local school teacher as he was considered a____ man.
(a) wise (b) imprudent (c) cunning

2. versicolored (vur-si-kuhl-er-ed)
The jester dressed in____ pyjamas was guiding the children to the newly opened toy store.
(a) multicolored (b) unvaried (c) puerile

3. incandescent (in-kuhn-des-uhnt)
The ____ lights accentuate the beauty of the Golden Gate Bridge at night.
(a) receptive (b) dim (c) refulgent

4. apologue (ap-uh-lawg, -log)
The ____ of Robin Hood is one of the most well-known in the history of literature.
(a) ostracism (b) legend (c) plausibility

5. raucous(raw-kuhs)
During the last five minutes of the game, when one of the teams was awarded a penalty, the football fans grew increasingly _______.
(a) noisy (b) tacit (c) noxious

6. sacrosanct(sak-roh-sangkt)
The river Ganga, although considered ____ by the Hindus, ranks among the five most polluted rivers in the world.
(a) profane (b) holy (c) vapid

7. tenet(ten-it)
Customer satisfaction is the principle business ____ of almost every new company.
(a) belief (b) statute (c) preamble

8. divert (dih-vurt)
Theatres and nightclubs are the common options for tourists in England to _____ themselves.
(a) quell (b) chastise (c) entertain

9. deference (def-er-uhns)
Out of ____, Sam offered his seat to the old lady in the crowded bus.
(a) defiance (b) proximity (c) respect

10. progeny (proj-uh-nee)
The old man decided to bequeath his property to charity as he had no ____ to pass down his fortune to.
(a) apathy (b) offspring (c) predisposition

Answers:

1. A 2. A 3. C 4. B 5. A
6. B 7. A 8. C 9. C 10. B

 

Volume 2 Issue 5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here