World Zone

0
40

Choose the option that is closest in meaning to the highlighted word and complete

1.pedagogue (ped-uh-gog)
Susan was a favorite among her students as she was more of a friend and less of a ____ . (a) prodigy (b)teacher (c)fussbudget

2.ingenuity (in-juh-noo-i-tee)
The manager was impressed by the supervisor’s _____ in tackling the demands of the workers. (a)impetuosity (b)gullibility (c)adroitness

3.propensity (pruh-pen-si-tee)
Matt decided to pursue a career in culinary skills as he had a _____ for creating gourmet cuisines. (a)penchant (b)repulsion (c)proximity

4.diligence (dil-i-juhns)
Despite her illness, Jane worked on the project with _____ ; not only did she complete it in time but also earned the praise of her seniors.
(a)vulnerability (b)perseverance (c)indifference

5.reverence (rev-er-uhns)
On returning from the battle, the victorious soldiers were greeted with ___by their countrymen. (a)exoneration (b)admiration (c)disdain

6.dogmatic (dawg-mat-ik)
The members of the opposition party adopted a _____ approach and refused to tackle the situation using any other point of view.
(a)churlish (b)compassionate (c)domineering

7.altruistic (al-troo-is-tik)
Genuinely concerned about the plight of the less fortunate children, the ____ teacher voluntarily taught them every evening.
(a)parsimonious (b)benevolent (c)presumptuous

8.nonchalant (non-shuh-lahnt)
The convict, remorseless of his crime, remained _____ as the judge announced the life sentence. (a)unconcerned (b)flustered (c)irreproachable

9.extols (ik-stohls)
The People’s Heroes Monument in Beijing ____ the valor of those who laid down their lives during the 19th and 20th century revolutions.
(a)condems (b)praises (c)fawns

10.sagacious (suh-gey-shuhs)
The ____ policeman helped evacuate people by directing them to the emergency exit before the smoke filled their offices.
(a)belligerent (b)daft (c)astute

The relationship between a teacher and a student is A teacher guides his student through the path of knowledge, inculcates life values, encourages him to realise his true potential and perform to the best shapes his academic and personal growth.

Well, let’s start with a few basic words that you can use in your day-to-day conversation.

Answers:

1.B 2.C 3. A 4. B 5. B
6.C 7. B 8. A 9. B 10. C

 

Volume 2 Issue 3

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here