Word Zone

0
50

Choose the option that is closest in meaning to the highlighted word and complete the sentence.

1. jingoism (jing-goh-iz-uhm)
The news presenter’s brazen comments on the prevailing issues of his country revealed his _____. (a. pacifism b. despotism c. nationalism)

2. sovereign (sov-er-in)
After defeating the powerful Mughals, Shivaji, the fearless leader, declared himself an_____ ruler. (a. independent b. subservient c. hapless)

3. egalitarian (ih-gal-i-tair-ee-uhn)
The new sports club was formed on ____ principles so as to ensure no racial
discrimination. (a. equal b. evanescent c. biased)

4. confederate (kuhn-fed-er-it )
Despite the rough weather, the ____ army fought bravely and victoriously captured the fort. (a. estranged b. allied c. disenchanted)

5. suffrage (suhf-rij)
In England, the women’s ____ movement gained momentum during the early 19th century as women became increasingly politically active. (a. cavalry b. pagan c. vote)

6. emancipation (ih-man-suh-pey-shuhn)
Frederick Douglass, an American social reformer was famous for his efforts towards the____of slaves. (a. manumission b. seduction c. manipulation)

7. plenipotentiary (plen-uh-puh-ten-shee-er-ee)
The ________ charmed the audience at the summit with his confidence and
diplomacy. (a. emissary b. misanthrope c. tyro)

8. allegiance(uh-lee-juhns)
After the conquest, only those farmers who pledged their ____ to the new king were allowed to retain their land. (a. assent b. perfidy c. loyalty)

9. filibuster (fil-uh-buhs-ter)
The members of the opposition party threatened to _____ a bill promoting reservation of jobs for underrepresented communities. (a. expedite b. compose c. delay)

10. martinet (mahr-tn-et)
Joan’s father was considered a _____ because he chastised his children for the slightest violation of his rules. (a. pioneer b. disciplinarian c. democrat)

Countless sacrifices and love for the motherland, defined the nature of the true sons of the land, freeing the nation from the hands of authoritarians. Come, let us salute those brave Indians.

Well, let’s start with a few basic words that you can use in your day-today conversation.

1. C 2. A 3. A 4. B 5. C
6. A 7. A 8. C 9. C 10. B

 

Volume 2 Issue 2

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here