Word Zone

0
68

Don’t we all desire a healthy environment? Don’t we wish for clean air and water, safe, improved living conditions and healthier foods? But, how is this possible if we continue to ravage our natural resources and degrade the environment. So let us try, in our own little ways, to protect our environment so that future generations can enjoy the same natural resources that we have.

Well, let’s start with a few basic words that you can use in your day-to-day conversation.

 1. RECYCLE (REE-SAHY-KUHL)
Many environmentally friendly organisations strongly persuade citizens to _____ products made from plastic to help protect the environment from further damage.
(a. cleanse b. temper c. reuse)

2. POLLUTE (PUH-LOOT)
The revellers brutally _____ the lake when they toss the tins of beverages in it.
(a. contaminate b. scrutinise c. augment)

3. ENDANGERED (EN-DAYN-JEHR-ED)
The conservationists aim to protect the ____ turtle species by strongly condemning illegal hunting practices.
(a. renewed b. protected c. threatened)

4. SMOG (SMAWG)
The tourists were disappointed to see the spire of the ancient temple enveloped by thethick ____ from the neighboring factories.
(a. smoke b. sunlight c. dew )

5. DIVERSITY (DIH-VUR-SI-TEE)
Swimming among innumerable species of fi sh, the deep sea divers could not help but admire the _____ of marine life.
(a. reliability b. variety c. ambivalence )

6. EMISSIONS (IH-MISH-UHN)
In order to counteract the consequences of global warming, the nations of the world are taking steps to reduce their carbon ______.
(a. doctrines b. effl uents c. constituents)

7. HAZARDOUS (HAZ-ER-DUHS)
The excessive dumping of certain chemicals in the sea can be _____ to both human and marine life.
(a. perilous b. cautious c. unimportant)

8. ENVIRONMENT (EN-VAHY-RUHN-MUHNT)
When Jill moved to the college dormitory, she found it diffi cult to adjust to the new ______ as she had always lived in the comforts of her palatial home.
(a. alcove b. surrounding c. grotto)

9. DEFOREST (DEE-FAWR-IST)
The colossal spurt in population has led the government, of many countries, to inevitably____ large areas of trees and other vegetation to provide land for housing facilities.
(a. supplant b. exhaust c. denude)

10. LANDFILLS (LAND-FIL)
Tons of electronic waste callously discarded in _____ contain toxic chemicals that are harmful to humans and the environment.
(a. sanatoriums b. junkyards c. tanneries)

Answers:
1. C 2. A 3. C 4. A 5. B
6. B 7. A 8. B 9. C 10. B

Volume 1 Issue 5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here