Word Zone

0
46

Spring brings immense joy to everyone around the world. The beautiful sights of olourful flowers blooming, the melodious sounds of birds singing and the earth covered in a layer of green herald the arrival of the king of seasons. The sight of life sprouting from the barren ground after a long, bitter winter symbolises a time of hope, a revival of life.

Well, let’s start with a few basic words that you can use in your day-to-day conversation.

1. MYRIAD (MIR-EE-IH  D)–
The children tried counting the _____ stars shining in the clear sky, but their efforts were in vain.
(a. finite b. innumerable c. disparate)

2. EFFLORESCING (EF-LUH-RES-ING)-
The scent of the ______ roses mesmerised everyone who visited the garden.
(a. blossoming b. wilting c. endorsing)

3. UMBRAGE (UHM-BRIJ)-
To avoid the hot sun, the farmers reclined under the _____ of the trees in the afternoon.
(a. perforation b. sequence c. foliage)

4. FORAGE (FAWR-IJ-ING)
The campers fled from their camping site when they were attacked by a colony of ants that popped out of the ground ________ for food.
(a. organising b. prattling c. rummaging)

5. CORRAL (KUH-RAL)-
At dawn, the cowboys ushered the horses out of their _____ into the open fields.
(a. paddock b. galley c. citadel)

6. MELLIFLUOUS (MUH-LIF-LOO-UH S)-
The ______ song of the nightingale comforted Helen as she waited for her lover to return.
(a.euphonic b.discordant c.tenuous)

7. PRISTINE (PRIS-TEEN)-
Hawaii’s ______ beaches make it a perfect destination for a relaxing holiday.
(a. sullied b. immaculate c. obtrusive)

8. EXUBERANCE (IG-ZOO-BER-UH NS) –
Jim did not let his disability affect his _____ and he remained the life of the party.
(a. despondency b. ebullience c. solidarity)

9. FECUND (FEE-KUHND) –
The minister could not believe that the drought stricken area he was visiting had at one time been a _____ farmland.
(a. desolate b. fertile c. limpid)

10. GAMBOL
Sitting by the stream, the parents watched their children ______ on the grass.
(a. entangle b. ramble c. cavort)

ANSWER
1. B 2. A 3. C 4. C 5. A
6. A 7. B 8. B 9. B 10. C

Volume 1 Issue 9

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here