Word Zone

0
52

Art is imagination, art is creativity. Art is not just concerned with aesthetic pleasure, but it has had a profound influence on society since time immemorial. Art does not only involve paintings or sculptures, but also connects our subconscious and conscious worlds. It is a form of expressing our feelings. Art effects everything we do, from decorating our homes, to choosing the clothes we wear, and even the food we eat.

Well, let’s start with a few basic words that you can use in your day-today conversation.

1. VERISIMILITUDE (VER-UH-SI-MIL-I-TOOD)
Even though the artist tried to incorporate all the elements of Van Gogh’s ‘Starry Night’ in his rendition, it lacked _____
(a. inaccuracy b. credibility c. decadence )

2. SURREAL (SUH-REE-UHL)-
Watching the brightly lit skyline of Manhattan was a _____ experience for five-year-old John, visiting the city for the first time.
(a. hypnagogic b. conventional c. salubrious)

3. ACCENTUATE (AK-SEN-CHOO-YET)
The colourful fountains, which are in sync with the inspiring music, _____ the beauty of the waterfront.
(a. highlight b. avert c. excogitate)

4. CORNICE (KAWR-NIS)
The tourists were enamored when they saw the ornate _____ on the Qutab Minar and wondered how such intricate work was ever possible with rudimentary tools.
(a. moulding b. entrance c. tower)

5. VIGNETTE (VIN-YET)
The walls of the Aztec temples are adorned with colorful _____ that pay tribute to their Gods.
(a. baubles b. tines c. sketches)

6. ARMATURE (AHR-MUH-CHER)
The amateur sculptor was in a dilemma as to how to build a strong _____ for his sculpture.
(a. framework b. room c. dimension)

7. MONTAGE (MON-TAHZH)
As part of the school’s centenary celebrations, the students created a ____ , showcasing the school’s achievements.
(a. plaque b. melange c. rebus)

8. EASEL (EE-ZUHL)
With a bag filled with his meagre possessions and his ____ , the artist wandered around the town looking for a place to spend the night.
(a. buckler b. stand c. musket)

9. MOTLEY (MOT-LEE)
The art gallery attracted a ____ clientele; people from all walks of life stopped to browse its collection.
(a. dispassionate b. heterogenous c. nonplussed)

10. DESPONDENT (DIH-SPON-DUHNT)
John was ____ over his failure to secure admission to the business school of his choice.
(a. dejected sb. rapturous c. outraged)

ANSWER
1. B 2. A 3. A 4. B 5. C
6. A 7. B 8. B 9. B 10. A

Volume 1 Issue 12

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here