Word Zone

0
46

The familiar sights of the monsoon – the mouth-watering aroma of roasted corn on the cob, the swishing of the wipers on the windscreens, the throngs of people running helter-skelter to avoid getting drenched, the children on the street playing in puddles – will remain for just a few more days. Enjoy the rains and shower these words in your conversations!

Well, let’s start with a few basic words that you can use in your day-to-day conversation.

1. PLUVIAL (PLOO-VEE-UHL)
To add to his woes, the ________ weather drenched Akash’s clothes and his science project.
( a. dry b. sunny c. rainy)

2. PETRICHOR (PET-RI-KUHR)
The villagers heaved a sigh of relief when the fi rst drops of rain touched the parched land and _______ arose from the ground.
(a. fragrance b. malodour c. vapour)

3. NIMBUS (NIM-BUHS)
The children who were playing in the garden ran home when they spotted a giant________ in the sky travelling their way.
(a. gem b. cloud c. fl oret)

4. VERDANT (VUR-DNT)
While driving through the beautiful countryside, the family enjoyed gazing at the______ scenery.
(a. barren b. sparse c. lush)

5. INUNDATED (IN-UHN-DEYT-ED)
Heavy rains _______ the city’s major commuting networks, causing delays and disruptions in the schedules of many transport services.
(a. flooded b. drained c. shrivelled)

6. INTERMINABLE (IN-TUR-MUH-NUH-BUHL)
The _______ rains forced people to stay indoors for two days.
(a. endless b. sporadic c. limited)

7. TORRENT (TAWR-UH-NT)
A ________ washed away a number of villages leaving people stranded and at the mercy of rescue workers.
(a. sprinkle b. drizzle c. downpour)

8. TEMPESTUOUS (TEM-PES-CHOO-UHS)
The midday news warned fi shermen against venturing in their boats in the ________weather.
(a. sultry b. stormy c. frigid)

9. QUAGMIRE (KWAG-MAY-UHR)
The two friends were enjoying a walk at the racecourse in the rain until they got stuck in a __________.
(a. trench b. hedge c. swamp)

10. OVERCAST (OH-VER-KAST)
On a rainy day, the sky is ______ with clouds that block out the sun and give the city a sombre atmosphere.
(a. bright b. dark c. dull)

ANSWER
1.C 2.A 3.B 4.C 5.A

6.A 7.C 8.B 9.C 10.B

Volume 1 Issue 3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here