Word Zone

0
51

Festivals have always been an integral part of our lives in India. Our society is a confluence of cultures, a union of varied traditions and rituals and a plethora of myriad religions. Festivals are a time to rejoice with our friends and family and enjoy that much awaited holiday.

Well, let’s start with a few basic words that you can use in your day-to-day conversation.

1. JAMBOREE (JAM-BUH-REE)
A spectacular _______ had been organised by the college students who ensured that everyone who attended enjoyed themselves.
(a. destination b. festival c. interview)

2. REVELLERS (REV-UHL-URS)
The ______ celebrated the victory of their favourite football team on the streets till dawn.
(a. merrymakers b. introverts c. turncoats)

3. CAROUSEL (KAR-UH-SEL)
The children were disappointed when they could not ride the _______ at the fair.
(a. estate b. merry-go-round c. freeway)

4. CACOPHONY (KUH-KOF-UH-NEE)
The ________ of the cars greeted the tourists as they approached the main city.
(a. harmony b. noise c. silence)

5. IRIDESCENT (IR-I-DES-UH NT)
The spectators gaped as the sky was aglow with _______ lights from the fireworks.
(a. glimmering b. monotonous c. colourful )

6. MEDLEY (MED-LEE)
The dance floor was filled with couples when the live band at the carnival played a 10 minute ______ of popular jazz numbers.
(a. procedure b. agreement c. assortment)

7. KALEIDOSCOPIC (KUH-LAHY-DUH-SKOP-IK)
On New Year’s Eve, the Sydney Bridge looks spectacular with _________ lights.(a .multicoloured b. monochrome c. stable)

8. FESTOONED (FE-STOON-ED)
For the Christmas party, the children _______ the classrooms with colourful streamers and balloons.
(a. decorated b. overlooked c. reflected)

9. SMORGASBORD (SMAWR-GUH S-BAWRD)
A perfect hostess, Jill laid out an extensive ________ of delectable dishes for her guests.
(a. substitute b. aptitude c. buffet)

10. BONHOMIE (BON-UH-MEE)
Festivals unite people of diverse religions by spreading love and ______ between them.
(a. hate b. confusion c. friendliness)

ANSWER
1.B 2.A 3.B 4.B 5.C

6.C 7.A 8.A 9.C 10.C

Volume 1 Issue 4

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here